Frp og Ap vingler i EU-spørsmål

Nei til EUs kandidatundersøkelse er nå klar. Her er hovedfunnene, basert på et Storting sammensatt etter en meningsmåling 1. juli:

1. Dersom kandidatene stemmer i overensstemmelse med det de her har lovet velgerne, blir det ingen EU-søknad de kommende fire årene. Hele 89 av kandidatene har sagt at de ikke vil at Norge skal sende søknad. Kun 24 er for.
2. Det ser ut til å kunne bli betydelig vilje til å gjennomgå og evaluere EØS-avtalen i den kommende perioden.
3. Det ser ikke ut til at Grunnlovens § 93 blir endret i kommende stortingsperiode heller.
4. Datalagringsdirektivet kan bli en ”het potet” både i valgkampen og i det nye Stortinget.
5. Når det gjelder post- og helsedirektivene ser det ut til at det trengs mye informasjon og (folke-) opplysning for å få satt temaene på dagsorden i valgkampen – for ikke å snakke om å få et veto i det nye Stortinget.
6. Det er høyst uklart om det nye Stortinget vil bli et ”ja”- eller ”nei”-Storting.

Les mer hos Nei til EU.

Forfatter: Benjamin

Trebarnspappa fra Oslo med røtter på Vestlandet. Farmasøyt. Prøver å forske. SVer.

8 kommentarer til «Frp og Ap vingler i EU-spørsmål»

  1. Vingler FRP ?
    Fra at folket skal bestemme til at folket skal bestemme, da eller ?

    AP er jeg med på. Der er ledelsen for, medlemmene mot og regjeringen AP deltar i imot.
    Videre skal EU saken etter Islands medlemskap «utredes» eller utsettes til etter valget for ikke å skremme velgere.

    1. Hvis du går og ser på svarene Frperne gir i Nei til EUs undersøkelse, vil du se at Frp spriker alle veier og er veldig overrepresentert på «vet ikke»/»vil ikke svare»-statistikken.

  2. Ja, men partiets politikk har ligget stille, ikke sant ?
    Har da FRP vinglet ?

    1. Ja, i saken om Datalagringsdirektivet, blant annet. Det er også mulig å kalle den notoriske motviljen mot å besvare EU-relaterte spørsmål og den høye vet-ikke-prosenten for vinglete, selv om vinglinga er temmelig konstant.

  3. Datalagringsdirektivet ?
    Godt eksempel på rødgrønnt kaos igjen.

    Hvorfor klager du over at FRP ikke får bestemt seg når regjeringen spriker mer enn den villigste dame ?

    1. Det er da ingen ting nytt i at de rødgrønne partiene ikke er enige i alt. Men vi har vist at vi kan håndtere uenigheter. Det er noe helt annet enn at Frp ikke vil flagge standpunktene sine.

  4. Etter å bodd i et EU-land i 18 år kan jeg anbefale det! Merkelig nok funker det meste bedre enn her hjemme. Mange glemmer hovedhensikten med etableringen av EU: unngå krig i Europa ! Mitt inntrykk er at de fleste NEI-folk ikke har reist særlig mye rundt i Europa og sett hvordan livet er der. De tror at alt er så mye bedre i Norge,. F eks at kvaliteten på maten er så mye bedre her. FEIL !!

    Når alle land rundt oss er med, må det være en fornuftig grunn til det ! Vi betaler et stort beløp årlig for å ha markedadgang for våre varer men vi avstår fra stemmerett og lar andre helt bestemme hvilken vei Europa skal gå ! Hva er det kloke i denne holdningen ??
    EU er ikke et ferdig » produkt» men en prosess i stadig utvikling. Det må da være bedre å være med å prege EU en å stå utenfor og bare motta andres beslutninger !!
    Enten vi liker det eller ei, vi er totalt avhengig av EU for våre varer. Ikke omvendt, selv om de liker vår gass !!

    1. Hva har nå reisevirksomhet med dette å gjøre? Jeg har hatt min andel reiser i EU-land, og mange av dem er riktig trivelige og velfungerende. Kortreist middelhavsmat gir utvilsomt mer velsmakende tomater, men er ikke akkurat noe argument for EU-medlemskap.

      EU ble først og fremst opprettet som en følge av at Tyskland og Frankrike så behov for en felles handelspolitikk når det gjaldt kull og stål. EUs fredsskapende effekt er grovt overvurdert, hovedårsaken til at det ikke har vært krig mellom nasjonalstater i Europa etter 2. verdenskrig er først og fremst at slike kriger er blitt for kostbare for industrisamfunn (jfr. Rupert Smith, the Utility of Force)

      Det som gjør at vi ikke bør gå inn i EU er bl.a. at vår økonomi, råvarebasert som den er, skiller seg vesentlig fra EUs, noe som gjør at vi bør styre den på en annen måte. Det vil vi ikke ha den samme muligheten til i EU. En annen sak er at EUs direktiver for råvareforvaltning ville gjøre det vanskelig for oss å opprettholde et eget norsk fiskekvoteregime. Se på hva fiskeflåtene i Middelhavet har gjort med lokale fiskebestander, så ser du det problematiske der. Sist men ikke minst, er det grunnleggende prinsippet for alt EU gjør de fire friheter. Lang erfaring med å drive den norske velferdsstaten har gjort det tydelig at de fire friheter på ingen måte er noe godt grunnlag for allmenn velferd. Det har jeg også skrevet om her.

Det er stengt for kommentarer.