Jeg må si jeg har sansen for Oslo sporveiers kampanje for bedre T-banekultur. Jeg får forøvrig så vondt av å tenke på hvor mange av skattepengene mine som gikk til å «rebrande» Oslo sporveier til #ruter at jeg kommer til å bruke det gamle navnet ei god stund til. Jeg har sjøl reagert på at det har blitt heilt slutt på å lage ei luke foran dørene, så folk kommer seg av. Det er mulig det har noe med at det er blitt færre sitteplasser på de nye vognene å gjøre. Det er kjipt nok det, men så viktig er det ikke å få sitte for de fleste av oss. Høy musikk på hodetelefoner er én ting, men å spille gjennom heile utvalget av ringetoner på mobilen er noe anna. I denne Aftenposten-artikkelen står det at folka i Sporveien ikke kjenner til andre steder der de har vært nødt til å kjøre liknende kampanjer. Men det gjør jeg. Som vanlig er Sør-Korea langt framme når det gjelder kollektivtransport. Jeg viser noen blinkskudd fra deres tegneserie-kampanje her, de som er interessert i mer kan gå til denne bloggen.
Problemet med at folk ikke gidder å sleppe andre av før de sjøl skal på er utrulig nok ikke et av emna som blir dekt, men høylytte mobilsamtaler og musikk er sjølsagt kjent i Korea også:
Denne er kanskje hakket festligere:
Det er jo ikke et like stort problem for folk i Seoul å miste en bane som det kan være i Oslo, når det er en halv time til neste avgang. Men det er jo heilt klart en fordel om folk er på stasjonen i tide. Ikke bruk veska til å snike deg med!
At kampanjene også inneholder klare budskap mot seksuell trakassering er kanskje (?) litt meir søkt for et norsk publikum, men det er et problem i New York. For alt jeg veit er det det i Oslo også, som ung mann er jeg jo ikke blant de mest sannsynlige ofra.
Når det gjelder utforminga av kampanjen, kan nok Oslo sporveier ta noe lærdom av koreanerne. Tegneserieformen gjør formaningene meir spiselige og til dels også underholdende. De er i mine øyne et godt eksempel på kul, moderne propaganda. Takk til bloggen Korea & Animation for bildene!
Jeg liker hvordan «on the subway!» på en måte er tilføyd på slutten av budskapet. Det virker underforstått at tafsing på fremmede er helt OK på alle andre offentlige steder.
I London hadde de også oppdragende kampanjer med f.eks «Love is.. not to eat smelly food»:
http://web.archive.org/web/20030102160841/thetube.com/content/faq/loveis/1.jpg
Der er oppførselen forøvrig bedre enn i Oslo etter min mening. Jeg ble dypt sjokkert første gang jeg så en voksen dame med beina på setet foran seg. _Dypt_ sjokkert.
Nydelig, Ingvild. Men ja, helt enig. Ungdommens råskap er ikke så greit å få gjort noe med, men at voksne folk ikke har meir folkeskikk er rystende.