Akademias overgripere

I flere Dagblad-artikler (1,2,3,4) kommer det fram at det på Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo er betydelige problemer med seksuell trakassering og mobbing. Både masterstudenter og doktorgradsstipendiater er helt avhengige av å opprettholde et godt forhold til sine veiledere. Det er ingen tvil om at veilederen har betydelig makt over studenter og stipendiater. Rykter om forhold mellom mannlige veiledere og deres studenter opptrer fra tid til annen i de fleste akademiske miljøer. Slik oppførsel er helt uholdbar.

Jeg kan ikke utelukke at det har forekommet tilfeller av seksuell trakassering, men som leder kan jeg ikke håndtere saker jeg ikke vet om (…)

Denne uttalelsen fra instituttlederen ved institutt for klinisk odontologi viser at problemstillingen ikke får den oppmerksomheten som er nødvendig. Det er åpenbart at arbeidmiljøet ikke prioriteres høyt nok når «ting man ikke vet om» ikke kan anses som problemer. Det er åpenbart at man verken kan flytte bevisbyrden eller drive med forhåndsdømming. Men for å lette situasjonen for mulige ofre bør det være et minstekrav at man lager smidige ordninger for bytte av veileder og godskriving av tid når det er mistanke om at seksuell trakassering har funnet sted.

Det kan ikke være studenters og stipendiaters ansvar at universitetet har ansatt folk som mener at de kan ta seg til rette på denne måten og utnytte den tillit og makt de har fått i sine stillinger. Universitetet må sette seksuell trakassering på dagsorden og innføre et reglement som gjør det mulig å sparke professorer som innleder forhold til sine studenter og stipendiater. Det er en gåte for meg hvorfor det gamle reglementet ble avviklet. Formuleringene om hva som utgjorde seksuell trakassering var gode, og viser at man en gang i tida hadde en god forståelse av hva dette handler om.

Krenkende bemerkninger må vurderes ut fra mottakers oppfatning av disse. Dette kan være ord eller handlinger av erotisk/seksuell art, som fører til at den som utsettes for dette, føler seg krenket, redd eller ille til mote. Det kan dreie seg om tilsynelatende spøkefulle hint eller gester, kommentarer om kropp eller privatliv, fortrolig/intim eller seksuell berøring eller forslag om eller krav om seksuelle tjenester, eventuelt knyttet til trussel om straff eller løfte om belønning.

Forfatter: Benjamin

Trebarnspappa fra Oslo med røtter på Vestlandet. Farmasøyt. Prøver å forske. SVer.

11 kommentarer til «Akademias overgripere»

  1. er du virkelig så dum!!! ingen ting er bevist. når ble du dommer ,bøddel og jury? kan det være en ide å vente til alt har kommet fram. husker du bjugn saken. det viste seg å være ganske mye oppspinn. nå kan det hende det har skjedd faenskap på dette fakultetet men la oss vente til alle fakta kommer på bordet før vi dømmer.

    1. Hvis du tok deg bryet med å lese innlegget du kommenterer før du kommenterer det, ville du sett at jeg i forslag til tiltak tar høyde for nettopp dette. Det går likevel an å lese temmelig problematiske ting ut av avissaken, og det er langt fra første gang slike saker dukker opp i akademia.

  2. Som tidligere ansatt ved UIO vet jeg om mange tilfeller av grov sextrakassering fra professorer mot studenter og stipendiater, men dette er ved andre fakulteter.

    Det er også ganske mange studenter som bevisst bruker kropp for å få bedre karakterer. Dette er også en form for sextrakassering som gjerne blir glemt.

    1. Det er forsåvidt et poeng at studenter kan bruke kropp for å oppnå fordeler, men maktforholdet er ikke det samme. Det er selvsagt galt likevel.

      1. Dersom en eldre mannlig professor anklager en kvinnelig student for å drive med sextrakassering blir han ledd av. Så maktforholdet er et problem også der.

  3. Terskelen for å kalle andre dumme er relativt lav på nett.

    Jeg tror de fleste diskuterer for å diskutere, ikke for å sette seg inn i saker, dessverre.

    De fleste tar seg ikke, som du sier, bryet med å lese en artikkel skikkelig før de svarer.

    Når det er sagt, jeg håper at man tar feil om dette tilfellet. Det ville vært ille at en høyskole skulle utviklet slike normer og regler.

  4. det er jo norsk kultur og den kulturen finnes i de fleste statlige og private etater.
    mange nye landsmenn har ikke slik kultur i sitt hjemmeland
    og så skal de bli intrigert i norsk samfunn
    nei takk holder mine barn vekk fra slik kutur og utdannig.

    1. Her tror jeg du er feilinformert, Imran. Dette er heldigvis ikke veldig vanlig…

  5. Jeg, student på 90-tallet, ikke Oslo, innrømmer at jeg ikke var noen damemagnet. Så jeg ble nokså glad for noen spøkefulle (antar jeg) kommentarer fra en femten år eldre kvinnelig foreleser/veileder om «hva vi heller burde ha gjort…» Hun gikk for å være litt sprø og det hun sa var helt sikkert langt over streken, men likevel. Jeg vet om et par som ble sammen som student/veileder og senere fikk to barn. Svært mange treffer hverandre i jobbsammenheng der en del rynker på nesen og kanskje mener paret et «forbudt». Vet om et par der begge så seg nødt til å skifte jobb pga det. En stor del av livet tilbringes på jobb og mange har ikke et stort vennenettverk og utsvevende party-liv ved siden av. Da blir jobben fort det mest sannsynlige stedet man treffer noen. Hvordan skal man forby utsagn som kan oppfattes feil? Slik noen mente. En kvinnelig utenlandsk student løp en gang gråtende ut fra et gruppearbeid etter at hun misforsto «her må vi skynde oss langsomt». Ingen av oss andre skjønte noe. Hun var ikke god i norsk og forklarte etterpå at hun trodde det var noe uanstendig som ble sagt. Jeg synes bare at det er hårfine grenser her og mener at det å kriminalisere for mye også kan være umoralsk og frihetsberøvende. Voksne mennesker trenger ikke samme beskyttelse som barn. Men ja, det finnes også noen som burde skjerpe seg tre hakk.

    1. Joda, det finnes nok situasjoner som er vanskelige. Men det finnes helt sikkert også nok av dem som er krystallklare. Jeg tror også de fleste menn vil oppleve en slik kommentar som mindre krenkende enn det kvinner vil.

      For å sette det veldig på spissen kan det jo innvendes at man ikke kan bruke Stockholmsyndromet til å legitimere gisseltakeres handlingere… Det hadde vært interessant å finne ut hvorfor det gamle regelverket blei avvikla.

  6. VIKTIG MELDING!!!

    Kjenner litt til miljøet i Geitmyrsveien (Odont. fakultet). De har mye interne problemer og en ledelse som ikke klarer å styre studiet på en hensiktsmessig måte. Hadde du spurt en hvilken som helst student der hadde han/hun hatt en liste så lang som et uår med ting som ikke fungerer. Det er også sant at ingen tør å gå i bresjen og være den som sier fra i frykt for at det skal gå utover eksamen/studieprogresjonen. Det er i det hele tatt mye å rydde opp i og ledelsen burde vært skiftet ut!!

    Tror imidlertid ikke det er sextrakasseringen som er det største problemet. Tror det er litt medieskapt at det er det det blir fokus på. Leit for de tannlegene som ikke blir sextrakassert, men som har mye annet på hjerte at det er dette som blir slått opp med store bokstaver!

Det er stengt for kommentarer.