Oppfinnsom løsning på studentboligkrise

I en Dagblad-sak kommer det fram at den rød-grønne kommunen Trondheim har grepet til kreative løsninger for å innlosjere studenter. Så vidt jeg kan se er dette et fornuftig tiltak for å løse en akutt situasjon for de aktuelle studentene. Studenter er ofte i en særlig utsatt situasjon ved studiestart, fordi de kommer til en ny by der de ikke kjenner boligmarkedet og ofte ikke har nettverk. I tillegg har studenter flest en dårlig økonomi. Studentboliger er et viktig virkemiddel for å bedre vilkårene for studenter og gjøre det lettere å konsentrere seg om studiene. Under SVs ledelse har Kunnskapsdepartementet økt studiestøtten i takt med prisveksten hvert år, og stått for en betydelig vekst i studentboligbygging.

Under Kristin Clemets periode som Utdanningsminister sto studiestøtten på stedet hvil, noe som førte til at studentene fikk mindre å rutte med for hvert år som gikk. Som Olivia Salles skriver i et leserinnlegg i Universitas, står Høyres kritikk av regjeringas satsing ikke til troende. For å illustrere utviklinga i bygging av studentboliger viser jeg noen grafer:

Trender i tilsagn til studentboliger
Trender i tilsagn til studentboliger, antall/år
Bevilgninger til studentboliger 2000-2009
Bevilgninger til studentboliger 2000-2009

Konklusjon: SV satser på studenter. Høyre gjør det ikke.

Les også SVer og tidligere NSU-leder Ingvild Reymerts ønskeliste for student-bevilgninger.

Forfatter: Benjamin

Trebarnspappa fra Oslo med røtter på Vestlandet. Farmasøyt. Prøver å forske. SVer.

4 kommentarer til «Oppfinnsom løsning på studentboligkrise»

  1. Fine tall! To spørsmål: 1) Trenger du en tilpassa kurve i den første grafen? 2) Mangler det et datapunkt (2007) for SV der?

    1. 1) En eksponentialkurve ga den beste tilpasninga. Har ikke kurvelitpasningsdata her og nå, men R²-verdien var høyere.
      2) Ja, jeg mangler et datapunkt. Hvis du kan hjelpe meg blir jeg glad!

  2. Poenget mitt var vel mest at å bruke tilpassa kurver i blant gir feil inntrykk. Her er jo tilfelle at bevilgningene har ligget flatt fram til i år og gjort et plutselig hopp. Men på kurven virker det som en jevn stigning. Det er ikke noen skam i å gjøre det på denne måten, og de fleste verdiene til denne regjeringa ligger høyere enn to av tre år for forrige.

    Manglende datapunkt: Studvest og SV selv hevder antall boliger lå på 415 i 2007 (http://studvest.no/nyhende.php?art_id=5945 og http://www.sv.no/Forside/Politikken/Argumentasjonsbasen/Studentboliger).

    1. Jeg er enig i at trend-diagrammet er noe tendensiøst. Men diagrammet over absolutte bevilgninger tar jo hensyn til dette på en nøktern måte, så for gimmickens skyld lar jeg det stå slik. Takk for opplysning om det manglende datapunktet!

Det er stengt for kommentarer.