Hvorfor legemiddelregulering er viktig

Hvis du finner denne saken fordi du leter etter informasjon om legemiddeloverdoser gå til Giftinformasjonssentralen, eller ring 22 59 13 00.

I denne saken i New York Times kommer det fram at legemiddelmyndighetene i USA ønsker å regulere salget av paracetamolholdige legemidler strengere. I Norge er slike legemidler (Paracet, Pinex, Pamol etc.) blant de aller vanligste.

I USA vil man blant annet forby noen legemidler (Vicodine og Percocet) som ikke finnes i Norge, men som har nære slektninger i Paralgin Forte/Pinex Forte og Aporex. Årsaken er at kombinasjonen av virkestoffer i disse legemidlene, opioider og paracetamol, kan føre til at pasienter blir avhengige av eller ønsker å øke dosen av opioidet, og dermed risikerer å pådra seg leverskader som følge av overdoser av paracetamol. I Norge løser vi dette ved en restriktiv forskrivningspraksis.

I artikkelen gis det flere eksempler på problemer vi i Norge unngår på grunn av en restriktiv praksis ved godkjenning av nye legemidler. I motsetning til i USA blir det i Norge godkjent svært få preparater med kombinasjoner av flere virkestoffer. Dette gjør det langt enklere å holde oversikt over hvor mye man får i seg av hvert enkelt virkestoff. Den norske praksisen med maksimal pakningsstørrelse og bruk av blisterbrett bidrar også til at det er vanskeligere å miste oversikt over hvor mye man har tatt.

Det er nok mange som ikke tenker over at det kan være svært farlig å overdosere reseptfrie legemidler. Bare én pakke Paracet eller Pinex er nok til å gi voksne menn dødelig leversvikt. Selv om det kan være lett å irritere seg over at man ikke får kjøpt «vidundermidler» mot f.eks. forkjølelse over disk i Norge, er det greit å vite om årsaken: Det å hindre feilbruk av legemidler redder liv. Hvor vanskelig det kan være å hindre slik feilbruk, blir godt illustrert av at så mye som 20% av alle legemidler som forskrives i Norge sannsynligvis blir brukt feil.

Forfatter: Benjamin

Trebarnspappa fra Oslo med røtter på Vestlandet. Farmasøyt. Prøver å forske. SVer.

En kommentar til «Hvorfor legemiddelregulering er viktig»

  1. godt å høre at vi har kontroll på medikamentene. I tillegg lærte jeg ett nytt ord; blisterbrett:)

Det er stengt for kommentarer.